KLASSE WEDSTRIJDEN.

In de beginjaren vanaf 1950 was een eerste klas, tweede klas.
De klasse wedstrijden die sinds de oprichting van de Z.R.V. ieder jaar werden gehouden waren niet naar ieders zin. Dit kwam omdat elke afdeling verplicht was zijn beste drie rijders naar de eerste klas te sturen. Er waren kleine afdelingen, die niet zulke sterke rijders hadden en dan toch altijd tegen veel sterkere deelnemers moesten uitkomen.


In 1965 kwam de afdeling Veere met een andere opzet voor de klassewedstrijden. Het plan kwam van de gebroeders Leen en Wim Maljers, die net als bij de voetbal competitie een systeem van promotie en degradatie voorstelden. Het plan werd uitgewerkt, er werd besloten tot een hernieuwde indeling. Er werd een Ere-,Eerste en Tweede klas ingesteld. Later is dit nog uitgebreid met een Derde en Vierde klas. In de Ere klas degraderen de nummers laatst en voorlaatst en in de Eerste klas promoveren de nummers 1 en 2 en degraderen weer de nummers laatst en voorlaatst. Dat herhaalt zich in de Tweede, Derde en de Vierde klas met dien verstande dat men in de Vierde klas niet kan degraderen. In 1966 werd er voor het eerst in deze indeling gereden.

In 1966 kwam Gapinge uit in de Eerste klas en promoveerde zodoende naar de Ere klas. In 1967 kwam het voor de eerste maal uit in de Ere klas en is er tot op heden nooit meer uit geweest. In 1967 promoveerde er wederom een drietal van Gapinge naar de Ere klas. Men is 22 maal kampioen in de Ere klas geweest tot op heden. Verschillende jaren was en is Gapinge toon aangevend in Ere klas met vier drietallen. Ook in de andere klassen strijd Gapinge altijd om de bovenste plaatsen. In totaal doen er ongeveer 10 drietallen mede in de klassewedstrijden. Wat dat betreft zijn wij op dit moment de succesvolste vereniging binnen de Z.R.V.
De drie gebroeders Frans, Johan en Cees Langebeeke waren de eerste drie rijders die voor succes zorgden met Gapinge 1 in de Ere klas. Zij hielden zich staande tot en met 1970 toen kwam er verandering in het eerste drietal van Gapinge. Ook het tweede drietal reed toen nog steeds in de Ere klas. In 1973 kwam er een derde drietal bij. Maar helaas zorgden toen drie Langebeeke’s voor degradatie van het eerste drietal uit de Ere klas, dat waren Johan, Frans en Jan. Gelukkig hadden we nog twee drietallen over, maar dat uitgerekend het eerste drietal van Gapinge dit mocht overkomen, zij staken toen 55 ringen bij elkaar en werden geplaatst op een 12e plaats. Met dit aantal ringen zou men heden in de vierde klas bij de laagst geplaatsten zijn. Zo krijgt men een idee van de stijging in prestaties de laatste jaren.

Sinds 1980 hebben verschillende rijders het Ereklas kampioenschap 22 maal gewonnen,
dit zijn Ab Paauwe, Lein Langebeeke, Adrie Verhage, Cees Langebeeke Jr.,
Marcel van de Broeke, Krijn Coppoolse Cz., Jan Gideonse, Jos Gideonse,
Paul van de Broeke, Dennis Willeboordse, Bennie Paauwe, Sebastiaan Sturm ,
Maarten Spiljard, Abco Jobse en Ingmar Alewijnse.

In het jaar 1987 werd het eerste drietal van Gapinge kampioen in de Ere klas met 90 van de 90 ringen een score van 100%. Dat werd bij elkaar gestoken door Krijn Coppoolse Cz, Lein Langebeeke en Cees Langebeeke Jr.  Dit record werd in 2008 geevenaard door Maarten Spiljard, Dennis Willeboordse en Sebastiaan Sturm.

Nieuws

De uitslag en de foto's van het sjezenrijden in Gapinge staan op de website.

Donderdag 15 augustus jl. reden er verschillende leden van onze vereniging mee tijdens de 2e folkloristische dag in Middelburg. Hierbij zijn er weer mooie prijzen gewonnen door onze leden. Allereerst is het niet alleen de strijd om het Zeeuws Kampioenschap maar ook in de versiering zijn er prijzen te winnen. Elvira Reijnierse won de 5e plaats voor de trekpaarden en Naomi van den Broeke de 3de plaats voor de overige rassen.

Rick Eckhardt won de 13e beker, Sebastiaan Sturm de 9e. Krijn Coppoolse nam de 5e beker mee naar huis. Andre van Maldegem wist het beeldje van prinses Beatrix te bemachtigen en daarmee de 1ste beker. Allen van harte gefeliciteerd!

 

 Foto: Rianne Lous (www.wakzag.nl)