Koninginnedag 2010

Op 30 april is het altijd Koninginnedag en mogen de ringrijders ergens in het land een demonstratie komen geven. Maar omdat koningin Beatrix en haar familie de plaatsen Wemeldinge en Middelburg een bezoek zouden brengen, wilde de ZRV liever in Middelburg een demonstratie geven. Na de nodige vergunning aanvragen bij de gemeente (alles moet goedgekeurd worden of het geschikt is om te demonstreren aan de koningin) konden er 16 rijders geselecteerd worden. Ook ik was een van de uitverkorenen van de afdelingen Gapinge die mocht rijden die dag. Krijn Coppoolse en Paul van de Broeke reden ook mee. Voordat we daadwerkelijk konden rijden hadden we al een screening gehad, de beveiliging was aangescherpt na het ongeval in 2009, al je persoonlijke gegevens werden nagekeken, het kenteken van de trailer en de auto werd nagevraagd en bekeken want deze moesten op een speciale plaats geparkeerd worden.

Ik mocht rijden met Annemarie Koeman en Jorien Houterman en we hadden afgesproken dat we met z’n 3en het hoofdstel en het paard hetzelfde zouden versieren. De paarden met rood, wit, blauwe wol in de manen, oranje beertje en bloemen aan het riempje rond de nek. Het hoofdstel met rood, wit, blauwe glitterband versierd en de teugel met oranje glitterband. Op woensdag avond 28 april moest de baan worden opgebouwd.
Het Abdijplein was voor de ringrijders gereserveerd maar ook voor de andere ouderwetse activiteiten zoals heien, garnalen pellen, een Zeeuwse dansgroep, boerderijdieren en de ringlopertjes. De Koninklijke bekers werden netjes gepoetst om deze te laten zien aan het koningshuis. Hier werd deze dag niet om gestreden maar ze waren tentoongesteld. De donderdagavond voor Koninginnedag hebben Jorien en ik onze paarden netjes gewassen, gekamd en geborsteld zodat ze er netjes bij zouden lopen. Ze zouden ook op de tv kunnen komen dus alles moest piekfijn in orde zijn! De volgende dag brak aan, vroeg uit bed, paarden vlechten met de wol, hoofdstellen mee en in het boerenpak naar Middelburg. Allemaal in colonne naar heb Abdijplein waar we ons eerst moesten legitimeren voordat we op het plein mochten komen. Daar kregen we een polsbandje om zodat de bewaking ons kon herkennen. Helaas regende het, maar zodra de koningin in Middelburg arriveerde werd het droog en kwam er voorzichtig een zonnetje tevoorschijn. Haar belangstelling voor de paarden was groot, ze gaat zelf ook nog paardrijden. Ze heeft een praatje met me gemaakt en ik heb haar de hand mogen schudden. Norma m’n paard kreeg een aai van de koningin. Ook voor de ringlopertjes hadden ze veel aandacht. Helaas was er geen prins die het wilde proberen om lopend  door de baan te gaan. Deze dag hebben we 24 beurten gereden. Er waren 3 rijders die ze allemaal hadden gestoken. 1e was Krijn Coppoolse, 2e Ronald Geertse en 3e Roald Leendertse. Ik had 2 ringetjes gemist maar had dan geen beker, ik eindigde op een 4e plaats.


Maar ik heb de pollepel gewonnen op een ring van 1 4mm. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee want dit is wel een hele bijzondere. Zoiets vergeet je van je levensdagen niet meer dat je voor de koningin en haar familie hebt mogen rijden.  En wie weet als ze nog een keer komt kan/mag je misschien niet meedoen. Deze wedstrijd zal nog lang in mijn gedachten blijven.

                                   Jennie Paauwe

 

 Foto`s: Samantha van de Voorde.

 

 

Nieuws

 

De wedstrijdagenda voor het seizoen 2020 is bekend, deze vind u terug onder het 'kopje' wedstrijdagenda.