Ringrijden.

Ringrijden doet men op een ongezadeld paard. Dit kan zowel een warmbloed als een koudbloed paard zijn. Het paard moet galopperen door een baan. In deze baan hangt halverwege een ring en het is de bedoeling dat de rijder deze ring steek met een lans.  Meer over deze sport, tradities, spelregels en de verschillende verenigingen kunt u hieronder lezen.

Ringrijder:

Meedoen met het ringrijden mag wanneer je lid bent van een vereniging die aangesloten is bij de ZRV (Zeeuwse ringrijdersvereniging) en vanaf het jaar dat je 12 wordt.

Baan:

De baan; of wel, “de ringbaan”  is 36 meter lang, er staan om de drie meter palen in de vorm van een V, de tussenruimte aan de onderkant is 1 meter, aan de bovenkant van de palen is dit 1,65 meter. Op 18 meter staan 2 langere palen, de kolders of poengers genoemd. Deze zijn ongeveer 4 meter lang. Hier zit een touw aan geknoopt met een bus. Een bus is een metalen T waar de ring in komt te hangen. De hoogte van de bus is altijd het zelfde namelijk 2.20 meter gemeten vanaf de straat tot de onderkant van de bus. Tussen de palen komt zand te liggen. De palen van de baan zijn geschilderd. Hier zijn geen voorschriften voor maar de meeste banen zijn rood-wit-blauw.

Ringen:

Er zijn 6 verschillende ringen. De normale wedstrijdring heeft een doorsnee van 38mm. Dan zijn er 5 kleinere ringen, deze worden gebruikt tijdens de kamp, welke wordt gehouden wanneer meerdere rijders dezelfde hoeveelheid ringen heeft gestoken. Men verkleint dan naar de volgende ringen: 32mm, 26mm, 20mm, 14mm en 10mm. In het jaar 2000, het jaar dat onze vereniging haar 50 jarig jubileum vierde, hebben we voor 1 jaar een ring van 8mm geïntroduceerd. Bij twee of meer deelnemers die in een kamp de kleinste ring van 10mm zouden steken zou dan de nog kleinere 8mm ring in de bus komen. Dit is maar 1 keer gebeurd. Er werd door twee rijders 1 vaart gereden op de 8mm, alleen Krijn Coppoolse stak in 1x in, hij heeft de ring toen in goud gedompeld op een marmeren plaatje, beschikbaar gesteld door Wim Maljers, cadeau gekregen als aandenken.

Lans:

Met de lans wordt de ring gestoken. Een ringrijlans is 157cm lang. De kleuren van de lans zijn niet officieel vastgelegd, de meeste lansen zijn geschilderd in de kleuren rood-wit-blauw.

Versierd paard:

Op wat voor paard je rijdt maakt tijdens een afdelings wedstrijd niet uit. Een pony, een fjord of een koudbloedpaard zolang het paard er maar schoon en verzorgt uitziet en netjes gevlochten is. Een koudbloed wordt meestal met twee strengen wol ingevlochten. De kleuren combinatie hiervan is eigen keus, rood-wit-blauw wordt veel gebruikt. De staart van een koudbloedpaard is vaak gecoupeerd dan wordt dit met 1 vlechtje gedaan, dit vlechten hoort met raffia. Als een koudbloed een lange staart heeft zijn drie vlechtjes gewenst, ook een lintje in de juiste kleur (dus in dezelfde kleur als de wol) maakt een mooi geheel.

 

De overige paarden worden met kleine vlechtjes gevlochten, dit moet altijd een oneven aantal zijn. Deze worden versierd door middel van pompoentjes, lintjes of strikjes. Soms neemt de fantasie van de berijd(st)er de vrije loop en zie je de gekste en mooiste kleuren combinaties. De staart is meestal lang dus ook met drie vlechtjes, de kleuren van de versiering in de manen horen ook in de staart weer terug te komen.

 

Vroeger versierde men het paard met alle medailles die gewonnen waren door de rijder. Deze werden aan een touw rond de hals van het paard gehangen.

Hoofdstel/tuig:

Het hoofdstel dient netjes schoon te wezen, het leer ingevet en de gespen/sluitingen zonder roest en mooi gepoetst. Sommige deelnemers versieren het hoofdstel ook.

Tenue:

Het tenue is het originele ZRV (Zeeuwse Ringrijders Vereniging) tenue. Een witte trui of polo shirt met de letters ZRV op het borstzakje, een witte broek, geheel witte sokken, witte schoenen en een oranje sjerp met het ZRV logo erop.

Medewerkers:

Als je ring wil rijden heb je medewerkers nodig. Om precies te zijn 6. De ringhanger is degene die de ring in de bus hangt. Op aanwijzingen van de rijder schuift hij de bus met de ring naar de gewenste plaats. Als je de ring gestoken hebt geef je deze af aan de ringloper. Dat zijn er twee, aan ieder eind van de baan staat er een. Deze brengen de ringen terug naar de ringhanger. De andere drie medewerkers staan op de jury wagen en een daarvan is de baancommissaris, de wedstrijdleiding, deze neemt beslissingen bij twijfel gevallen en moet ervoor zorgen dat alles in goede banen geleid wordt. Dan zijn er nog 2 medewerkers over, dit zijn de schrijvers, 1 schrijft op een schoolbord en 1 op papier, deze controleren elkaar op eventuele fouten. Het bord is voor het publiek, bij een ring die raak is krijg je een verticaal streepje, bij een misser een horizontaal streepje.

Prijzen:

Bij elke wedstrijd die verreden word zijn er verschillende prijzen. Het dagklassement gaat over alle ringen van 38mm doorsnee die over een hele dag gestoken kunnen worden. Zijn er aan het eind van de dag meerdere rijders gelijk geëindigd dan wordt er gekampt, er is voor het dagklassement namelijk maar 1 prijs. Dan zijn er een aantal bekers, dit is bij ieder wedstrijd een verschillend aantal, deze worden verreden op de laatste 10 beurten.

Daarnaast is er nog de pollepel. Over deze prijs wordt hieronder meer verteld bij de tradities.

Tradities:

*De Pollepel;

De pollepel is een traditie die alleen nog op plaatselijke dorpswedstrijden wordt verreden. In vroeger jaren was de pollepel een prijs die niet door de ringrijders werd begeerd.

Zij die de hele dag niet één ring hadden weten te steken, werden met deze pollepel vereerd.

Dit schandeteken kwam af van de gewoonte op de meeste boerenhoven om gedurende de zomer ’s avonds karnemelkspap te eten. Daarbij was de pollepel een onmisbaar werktuig. De jongste knecht of koewachter was belast met het roeren in de pap. Een begeerd baantje was dat paproeren niet, en geen wonder, want de papkoker zoals hij spottend werd genoemd, werd nog niet voor vol aangezien. Zodoende werd de pollepel het zinnebeeld van onhandigheid of onbekwaamheid in het ringrijden. Later werd de pollepel een ereprijs. Veelal werden de laatste twee beurten op de pollepel gereden, waarna de prijs werd uitgekampt. Zodat hoe langer de kamp duurde de ringen steeds kleiner werden. Bij de pollepel hoorden vaak twee zilveren rijksdaalders, een doos sigaren, een paar gele klompen en een fles bessenjenever. Nadat de winnaar de pollepel had ontvangen, ging hij met deze rond totdat alle deelnemers en betrokkenen uit de pollepel hadden gedronken. Nu wordt er nog steeds op de dorpen op de pollepel gereden, maar dan als ere prijs. Op de grote Z.R.V. wedstrijden heeft men het pollepel rijden afgeschaft wegens tijdgebrek.

*De Suukerkomme;

De suukerkomme is een kom gevuld met brandewijn, suiker en zoute bolletjes. Als er ‘s morgens een rijder was die als eerste 5 ringen had gestoken werd de suukerkomme ten tonele gehaald. Alle rijders moesten zich in de baan verzamelen en al zittend in de baan werd de suukerkomme rond gedeeld onder het gezang van liederen, men nam een lepel brandewijn en dronk die leeg met het eten van die zoute bolletjes daarbij. Men dronk en at net zolang tot de suukerkomme geheel met de schenklepel was leeg gedronken. Een traditie die nog op enkele dorpswedstrijden in ere wordt gehouden.

 

 

*Jonassen;

Wanneer een van de rijders een prijs heeft gewonnen (dagklassement, pollepel of 1ste beker) dan wordt deze gejonast. Alle rijders dragen de winnaar al zingend de baan in waar deze drie maal de lucht in gegooid wordt.

 

Spelregels:

Ook bij het ringrijden zijn er een aantal spelregels waar een ieder zich aan dient te houden. Zo moet het paard galopperen onder door de ring. Je moet de gestoken ring meenemen naar het eind van de baan en daar moet je deze afgeven aan de ringloper.

Verenigingen:

Er zijn 15 verenigingen die aangesloten zijn bij het overkoepelende orgaan de ZRV (Zeeuwse Ringrijders Vereniging). Al deze verenigingen hanteren dezelfde regels.

Mocht u het complete wedstrijdreglement eens na willen lezen dan kunt u terecht op www.ringrijden.nl

Nieuws

 

De wedstrijdagenda voor het seizoen 2020 is bekend, deze vind u terug onder het 'kopje' wedstrijdagenda.